Heb jij al (werk gerelateerde) doelen voor 2017? Het stellen van doelen heeft ongeacht je functie een positief effect op je werkwijze. Genoeg reden om doelen te stellen en hieraan te werken. Maar hoe doe je dat eigenlijk, doelen stellen? En hoe zorg je dat je je doelen ook behaald? Met het volgende stappenplan en handige tips ga jij je doelen halen!

Stap 1: Kies een relevant doel

Wat wil jij in 2017 bereiken? Kies een doel dat echt bij je past en relevant en nuttig voor jou is. Kies niet een doel omdat anderen het ook doen. Stel je doel op basis van jouw ervaring in het afgelopen jaar.

Stap 2: Formuleer je doelen SMART

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. SMART doelen zijn een goed idee omdat de meeste mensen van nature hun doelen veel te vaag en vrijblijvend formuleren. Een S.M.A.R.T.-Doel is een concreet doel, en dus is de kans dat er in de praktijk wat van terecht komt gelijk een stuk groter.

Stap 3: Plannen

Nu je je doelen SMART hebt geformuleerd en weet wat jij moet doen om je doel(en) te behalen is het tijd om te plannen. Zorg dat je weet wat je elke maand, elke week, elke dag moet doen om je einddoel te halen.

Stap 4: Maak je doel behapbaar

Is je doel erg groot? Stel jezelf dan subdoelen door je einddoel in kleine stukjes op te splitsen. Waarom? Omdat werken aan 1 klein doel ervoor zorgt dat wat je wilt behapbaar blijft. Bovendien blijf je dan gemotiveerd en behoud je je focus. Realiseer je: heel veel kleine doelen samen maakt 1 groot doel. En het fijne is: kleine doelen bereiken kost je minder moeite.

Stap 5: Stel deadlines

Hoelang het duurt voor je je doel bereikt is niet belangrijk. Wel is het goed een einddatum te prikken waarop je (sub)doel wilt halen. Daar werk je dan naartoe. Haal je het? Beloon jezelf dan. Loop je achter op schema? Achterhaal dan hoe dat komt, probeer ervan te leren en stuur je plannen bij.

Stap 6: Anticipeer op potentiële obstakels

De kans is natuurlijk aanwezig dat niet alles zonder slag of stoot gaat. Soms zit het tegen. Wees je daarvan bewust. Bedenk daarom vooraf hoe je met tegenslag omgaat. Laat je er zeker niet door uit het veld slaan. Blijf je focussen op het doel!

doelen 6 tips om jouw doelen in 2017 te behalen.